19 mai 2017

Astrosaur - Fade In // Space Out
Tekst: Christian Haug Lie / Lie Likes Music

Astrosaur er en norsk progrock trio basert i Oslo. Merkelappen progrock er en stor underskrivelse som jeg helst ikke ville bruke i denne anmeldelsen, siden bandet strekker seg utover mange soniske landskap. Det er likevel en av de beste sjangrene jeg kan komme opp med som passer best. Progrock og eksperimentering er noe bandet fremmer og bruker i stor grad i det nye albumet «Fade In // Space Out» som ble sluppet 28. April. Forøvrig består bandet av Eirik Kråtenes på gitar, Steinar Glas på bass og Jonatan Eikum på trommer. Gjennom debutalbumet skaper trioen en eklektisk, allsidig og tung lytteropplevelse. "Fade In // Space Out" tilbyr en enestående bricolage av sjangre som jazz, post-metal, doom-metal og stoner-rock bare for å nevne noen få. Når du trykker på play-knappen vil du altså få en stor musikalsk opplevelse. Og siden albumet tilbyr noe så stort, variert og komplekst ville man nesten tro at det ble overveldende. Men Astrosaur holder likevel litt igjen i svingene og klarer å spikre opp en sammenhengende samling låter.

"Necronauts" er et godt eksempel på en låt som både er allsidig og sammenhengende. Den åpner opp med noen svimlende og hardtslående sludge-riff som minner om band som Mastodon og Sleep. Senere veves sangen sammen med stillestående, vektløse atmosfærer som igjen veksler tilbake til pågående, harde og intensive lyder. Ved første lytting kan sangen oppfattes som en progressiv våt drøm gått ut av kontroll, men etter flere lyttinger begynner sangen å vokse på deg. Du begynner altså å forstå sammenhengen i sangen og ser det klare potensialet for gjennspillingsverdi.

Som en helhet har albumet en solid flyt. Sanger som "Necronauts", "Fishing for Kraken" og "Fade In // Space Out" gjennomgår en slags vandringsprosess, fra noe eksperimenterende og intenst til passasjer som er luftige, drømmende og rolige.

Som konklusjon vil jeg si at dette er et langstrakt, innsiktsfullt og givende album du må være tålmodig med. Bandet snevrer sammen en utfordrende lytteropplevelse med en sjarm jeg kommer til å minnes om i lang tid fremover. Det som trekker albumet litt ned er sammensettingen. Til tider virker albumet ubalansert og variert utenfor sine egne grenser. Om den «røde tråden» i albumet hadde vært enda sterkere ville jeg derfor gitt en sterkere karakter.

7/10

Bandmedlemmene har forøvrig dratt ut på et lite turne´ rundt om i Norge, og kommer til å spille på Krøsset i Oslo 26. Mai. Klikk her for mer info ➜ https://goo.gl/1gveNH