29 mai 2017

Ruby Suns - Tilt of His HatTekst: Christian Haug Lie / Lie Likes Music

Ruby Suns er et band fra New Zealand som ble startet i 2003 av Ryan McPhun. Etter å ha sluppet 4 studio album har de nå blitt kjent for å lage musikk som blander mange stilarter. Noen eksempler er rock, pop, elektronisk og psykedelisk musikk.


McPhun har ryktet for å være en reiseglad person. Og med reisene har han og bandet plukket opp stadig nye elementer som har blitt implementert i musikken deres. I tillegg til å trekke inspirasjon fra reisene sine er McPhun også åpen om at artister som Madonna, Phil Collins og Janet Jackson har gjort et klart inntrykk på han. På tross av disse klare inspirasjonene kan jeg derimot ikke si at musikken han lager med Riby Suns er lik musikken til noen av pop-ikonene. Hvis vi dykker ned i Ruby Suns diskografi finner vi en eklektisk samling. Albumene «Christopher» (2013) og «Fight Softly» (2010) lener seg mest mot drømmende elektronisk musikk. «Sea Lion» (2008) er et album med sterkere påvirkning av tradisjonell musikk fra ulike eksotiske kulturer, mens det selvtitulerte debutalbumet deres fra 2007 minner mer om Beach Boys og Beatles. 

Den nye singelen «Tilt of His Hat» ble sluppet 5. april og er nok et eksempel på at bandet ikke er ferdig med å utvikle seg i nye retninger. Sangen starter med et lydklipp fra et 80-talls video spill som kanskje vekker nostalgiske følelser hos noen. Vi blir deretter ledet inn i et lydbilde hvor vi hører en gitar og synth som synkronisert spiller en leken og overraskende melodi. Rytmen fra trommene er vimsete og uoverensstemmende i versene, noe som gir sangen en viss dybde. McPhun leverer en varm og imøtekommende vokal som er drysset fint over lagene av de andre instrumentene. Alt i alt kan vi konkludere med at Ruby Suns tar et langt steg inn i psykedelisk pop og rockemusikk. 

Det er også verdt å nevne at Ruby Suns bruker flere teknikker for å gjøre sangen mer minneverdig. Sangen har mange passasjer noe som får den til å virke lengre enn det den egentlig er. Versene tilbyr utfordrende rytmer og lyder som virker kaotiske til tider mens refrengene har mer synkrone elementer, noe som gjør lytteropplevelsen mer flytende og enkel. 

Grunnen til at jeg ikke kan rose sangen med en topp karakter er fordi den ikke har den beste flyten. Melodien og innovasjonen som bandmedlemmene kommer med er attraktiv og interessant, men jeg skulle gjerne hørt noe som var enda bedre sammensatt og særegent. Til syvende og sist er dette likevel en positiv opplevelse som jeg gjerne deler med andre. 

Hvis du liker band som Tame Impala, Unknown Mortal Orchestra og Animal Collective kan dette være midt i blinken for deg! 

6/10